Skip to main content

Vandaag is het ‘Check je wachtwoorden dag’. Maar wat betekend dit nou eigenlijk?

Je hebt accounts voor e-mail, bankrekeningen, belastinggegevens, online winkelen, gezondheidszorg, sociale media en werk. Gebruik je daar steeds hetzelfde wachtwoord voor? Dan loop je natuurlijk wel risico. Als een cybercrimineel één wachtwoord te weten komt, heeft hij meteen toegang tot al je andere accounts. Dan hebben we het nog niet eens over enkel toegang tot je e-mail. Een cybercrimineel die in je e-mail kan komen, kan nieuwe wachtwoorden instellen voor accounts, waaronder de accounts die je gebruikt om je financiën te beheren. Veel wachtwoorden onthouden is moeilijk, maar niet zo moeilijk als het opruimen van de puinhoop die een cybercrimineel veroorzaakt wanneer hij toegang krijgt tot de online accounts die je wilt beveiligen.

Wat is dan ons advies?

Wat wij vaak zien is dat makkelijk te onthouden of zelfs standaard wachtwoorden ‘nog steeds’ worden gebruikt, wachtwoorden als; 123456, Wachtwoord, Welkom01, qwerty, Abcd123. Ons advies is om wachtwoorden te gebruiken die minimaal voldoen aan de volgende kenmerken; 8 tot 12 karakters, minimaal één hoofdletter en een speciaal teken. Wat nog verstandiger is om gebruik te maken van een zin in plaats van een wachtwoord. Een zin is langer qua tekens en wanneer voorzien van cijfers en speciale karakters ingewikkeld. Een voorbeeld van een zin is; MijnK3nt3k3nVanD3AutoIs!H275PD. Echter dien je wel voor de verschillende accounts verschillende zinnen bedenken. Zoals we hierboven beschreven, heeft een cybercrimineel één wachtwoord, heeft hij ook toegang tot meerdere diensten.

Maar dat kan ik toch niet allemaal onthouden!

Hiervoor zijn verschillende oplossingen in de markt welke jou daarbij kunnen ondersteunen. Daarnaast spelen ook steeds meer diensten en software in op dit probleem met 2-factor authenticatie. Met 2-factor authenticatie krijg je een SMS op de mobiele telefoon op het moment dat je wenst aan te melden op een van de accounts. Zonder deze verificatie heb je geen toegang. Helaas gebruiken niet alle organisaties 2-factor authenticatie. Gebruik voor de overige wachtwoorden een ‘wachtwoord beheerder’. Dit is een stukje software welke je op de smartphone en computer kan installeren. Met een programma voor wachtwoordbeheer kan je de gebruikersnamen en wachtwoorden van je online accounts op één veilige plaats opslaan. Je kunt een uniek en complex wachtwoord gebruiken voor elk van je online accounts zonder dat je ze allemaal hoeft te onthouden.

Waar kan ik meer informatie hierover vinden?

Op de onafhankelijke website www.wachtwoordbewust.nl krijg je wachtwoord tips, beveiliging tips en hebben ze verwijzingen naar verschillende wachtwoordbeheer applicaties.

Ons advies, begin vandaag nog met het veranderen van je wachtwoorden, voordat je een hoop werk hebt nadat er iemand kwaadwillend zichzelf toegang heeft verschaft!