6 tips voor veilig wifi onderweg!

Smartphone op vakantie1

Gratis wifi onderweg in gemakkelijk, vooral in het buitenland. Maar inloggen op zo’n open netwerk brengt gevaren met zich mee. Hackers kunnen in bezit komen van gevoelige gegevens van de onwetende gelegenheidssurfer. Hoe voorkomt u dat u kwetsbaar bent voor internetcriminelen? We geven u 6 tips!

1. Maak gebruik van een VPN
Uit onderzoek van privatewifi.com blijkt dat 79 procent van de reizigers geen gebruik maakt van een VPN (Virtual Private Network) om hun gegevens te beschermen wanneer zij online gaan. Dit privénetwerk maakt verbinding met uw interne, zakelijke netwerk. Net alsof uw laptop of tablet binnen de kantoormuren staat. Op die manier heeft u veilig toegang tot applicaties en bestanden en heeft niemand via het openbare netwerk inzicht in uw activiteiten.

Wanneer u een VPN-toepassing gebruikt is bovendien uw ip-adres onzichtbaar. Waardoor u ook gebruik kunt maken van websites die in een land geblokkeerd zijn, zoals Facebook in Vietnam of Wikipedia in Turkije.

2. Open wifispot? Pas op!
Het grootste gevaar om gehackt te worden is door in de ‘honeypot’-val te trappen. De honingpot is de metafoor voor een hacker die een wifi spot beschikbaar stelt. Wanneer een gebruiker inlogt op het netwerk, heeft de hacker eenvoudig inzage in alle verstuurde data. Deze data kan e-mailadressen bevatten of creditcardgegevens.

Ook kunnen hackers zogenoemde ‘sniffers’ inzetten. Dit is software die ontworpen is om data uit een netwerk te onderscheppen en decoderen. It-specialisten gebruiken sniffers om netwerken te monitoren of problemen te identificeren. Wanneer hackers over sniffers beschikken, kunnen ze privégegevens gemakkelijk destilleren uit een wifi-netwerk.

3. Kijk er niemand met u mee?
Deze old-school truc wordt ook nog vaak toegepast: iemand die over de schouder meekijkt terwijl een argeloze mobiele surfer op laptop of mobiel aan het werk is. De geoefende ‘schouder-surfer’ onthoudt passwords of creditcard info om daar vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Houd daarom in de gaten dat niemand over uw schouder meekijkt wanneer u van een wifispot gebruik maakt.

4. Zet niets op social media
Inmiddels is het een beetje een open deur, maar schreeuw niet van de daken dat u niet thuis bent! Door op social media te plaatsen dat u op vakantie bent, loopt u niet alleen het risico op inbraak, maar ook om het slachtoffer te worden van social engineering. U bent makkelijker te misleiden via e-mail of SMS door internetcriminelen, wanneer zij specifieke informatie hebben over bijvoorbeeld uw vakantiebestemming.

5. Versleutel uw laptop
Het kan natuurlijk gebeuren dat uw laptop gestolen wordt of dat u deze verliest. Om te voorkomen dat degene die deze in bezit krijgt toegang heeft tot uw bestanden, kunt u deze laten versleutelen.

6. Find my Droid/iPhone/iPad
Voor het geval u niet uw laptop, maar uw telefoon of tablet verliest kunt u met een zoekfunctie hierop deze proberen te traceren. Op een kaartje kunt u zien waar in welk gebied het device zich bevindt. Ook kunt u het apparaat vergrendelen of zelfs wissen op afstand. Let op dat u deze functie wel vooraf installeert!

We wensen u een fijne, veilige vakantie! Heeft u hier vragen over of wilt u hulp bij uw voorbereiding? Neem gerust contact met ons op!

Bron: Zakenreis

Naar boven