Apple onthult nieuwe iPhone 6s, 6s Plus

iPhone-6s-en-6s-Plus-480×640

Apple heeft tijdens een eigen event twee nieuwe smartphones getoond. Het gaat om de iPhone 6s en de grotere iPhone 6s Plus die vanaf 25 september in onder meer de Verenigde Staten (VS), het Verenigd Koninkrijk (VK), China, Duitsland en Frankrijk, te koop zijn. Het is nog onbekend wanneer de toestellen in de Benelux verkrijgbaar zullen zijn. Tot nu toe zat Nederland over het algemeen in de tweede groep landen waar een nieuwe reeks iPhones werd geïntroduceerd.

De meeste specificaties van de nieuwe toestellen waren al uitgelekt. De iPhone 6s heeft zoals verwacht een schermafmeting van 4,7 inch terwijl deze van de iPhone 6s Plus 5,5 inch is. Beide versies zijn uitgevoerd in een speciaal soort aluminium dat Apple ook gebruikte voor de Apple Watch. Apple gebruikte voor zijn nieuwe smartphones de A9-chip, die volgens het bedrijf 70 procent sneller is dan zijn voorganger, de A8 die werd gebruikt in de iPhone 6.

Er is geen derde, budgetmodel getoond. Over een derde iPhone-variant was veel gespeculeerd. De iPhone 5s is nu het goedkoopste model, terwijl de 6 en de 6 Plus leverbaar blijven.

Nieuw in de iPhone 6s, 6s Plus

Over het algemeen betekent de toevoeging ‘s’ dat er eerder sprake is van een upgrade dan van een echt vernieuwd toestel. Nieuw bij de iPhone wel is de schermtechnologie 3D Touch dat het voor gebruikers mogelijk maakt om via verschillende type aanrakingen bepaalde functies van een app te activeren zoals het previewen van een e-mail via een zachte aanraking. Met een harde aanraking kan dan de gehele mail worden geopend.

De iPhone 6s en de iPhone 6s Plus beschikken beide verder over een 12 megapixel camera aan de achterzijde en een vijf megapixel camera aan de voorkant. De nieuwe functie Live Photos zorgt ervoor dat ook de momenten vlak voor en na het nemen van een foto worden opgenomen. De nieuwe iPhones draaien op iOS 9, waarvoor Apple verbeteringen aanbracht in onder meer Siri en Maps.

De iPhone 6s en de iPhone 6s Plus zijn de opvolgers van de vorig jaar geïntroduceerde iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Daar werden er in het eerste verkoopweekend tien miljoen stuks van verkocht. De verkoopaantallen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus lagen daarmee een miljoen hoger dan de iPhone 5s en iPhone 5c die op 10 september 2013 werden gelanceerd. De prijzen van de twee nieuwe smartphones beginnen bij 699 euro voor de iPhone 6s en 799 euro voor de iPhone 6s Plus. Het gaat dan om de 16GB-modellen.

In zijn laatst gerapporteerde kwartaal wist Apple in totaal 47,5 miljoen iPhones te verkopen, 35 procent meer dan een jaar eerder, maar veel minder dan de 61,17 miljoen verkochte iPhones in de periode januari tot en met maart. Vooral op de Chinese markt scoort de iPhone momenteel goed.

Beta-versie iOS 9 beschikbaar gesteld

Tijdens het introductie-event heeft Apple ook de releasedatum van iOS 9 officieel bekend gemaakt: 16 september. De bèta-versie van het vernieuwde OS wordt vanaf vandaag al wel beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. Iedereen met een ontwikkelaars-account bij Apple kan bèta’s voor iOS 9.1 (en tvOS) downloaden.

De bèta-versie, iOS 9.1, biedt onder meer ondersteuning voor Apple Pencil, de stylus van Apple voor de iPad Pro, waarmee de tablet registreert hoe hard of zacht er op het scherm gedrukt wordt. Ook biedt iOS 9.1 ondersteuning voor Live Photo’s (bewegende foto’s die met de iPhone 6Ss camera gemaakt kunnen worden) en 3D Touch API’s – bedoeld voor het ontwikkelen van apps die gebruik maken van het drukgevoelige display van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Bron: Telecompaper

Naar boven