Circa 18% iOS-devices over op iOS 9

iOS 9

Circa 18 procent van de eigenaren van een mobiel device van Apple had vrijdagochtend 18 september iOS 9 gedownload op het toestel. Na 24 uur was dat nog 12 procent. Daarmee ligt de penetratie van iOS 9 na een kleine twee dagen ongeveer gelijk met die van voorganger iOS 8 na de officiële lancering hiervan.

Apple toonde iOS 9 tijdens de lancering van de nieuwe iPhones (6s en 6s Plus) op 9 september. De eerste nieuwe iPhones worden op 25 september uitgeleverd. Op 16 september heeft Apple iOS 9 al publiekelijk beschikbaar gesteld voor geschikte iPhones, iPads en iPod Touch-toestellen. Het besturingssysteem voor iPhone, iPod Touch en iPad krijgt multitasking, waarmee twee apps naast elkaar of als picture-in-picture kunnen worden getoond. De mogelijkheden van spraakassistent Siri zijn uitgebreid, met meer zoekopties en suggesties gebaseerd op tijd en locatie.

Ook apps als Note en Maps zijn onder handen genomen en er komen nieuwe emoji’s. In iOS 9 zitten verder diverse verbeteringen voor de ondersteuning van pdf en audio. De kaarten-applicatie is doorontwikkeld en Siri komt ook in het Vlaams beschikbaar. Zowel in iOS als in OS X El Capitan zijn privacybeschermende maatregelen doorgevoerd. Verder belooft iOS 9 verbeteringen in de accuduur. Zo claimde Apple tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in juni dat met een speciale modus een iPhone 6 drie uur langer gebruikt kan worden.

Bij de laatste meting van Apple aangaande de aandelen van de diverse varianten van het iOS, op 14 september, bleek iOS 8 een aandeel van 87 te hebben, tegen 11 procent voor iOS 7 en twee procent voor eerdere versies. Alle apparaten die iOS 8 kunnen draaien, kunnen ook worden overgezet op iOS 9 (de iPhone 4s en nieuwer, de iPad 2 en nieuwer, iPad Mini (alle versies) en de iPod Touch vanaf de vijfde generatie van 2012).

Er is ook al kritiek los gekomen op iOS 9. Veel toestellen zouden crashen nadat de nieuwste versie van iOS er op is geïnstalleerd, zo blijkt uit posts op social media. Apple geeft officieel geen commentaar op de berichten, maar tegenover iOS-gebruikers met gecrashte toestellen zou aangegeven worden dat het concern 24/7 werkt aan een oplossing voor het probleem, dat zich met name bij oudere iOS-devices zou voordoen.

Vorig jaar waren er ook veel problemen toen eigenaren van iOS-devices wilden overstappen op de nieuwste versie van iOS. Apple kwam een week na de officiële lancering van iOS 8 in september 2014 met update 8.0.1, bedoeld op enkele kleine problemen en bugs aan te pakken. Zo werkten apps die waren ontwikkeld op basis van de HealthKit-SDK niet. Na de update bleek onder meer uit veel Twitter-berichten dat geupdate iOS-toestellen geen bereik meer hadden, terwijl functies zoals Touch ID (vingerafdrukscanner) niet meer bleken te werken. Daarop werd de update snel teruggetrokken.

Bron: Telecompaper

Naar boven