CTO KPN: ‘5G is geen incrementele ontwikkeling’

5G is geen incrementele ontwikkeling

5G is meer dan alleen de doorontwikkeling van mobiele netwerken teneinde hogere snelheden te bereiken. Dat stelde Erik Hoving, CTO bij KPN, tijdens de LTE World Summit die van 23 tot en met 25 juni plaatsvindt in Amsterdam. Volgens de topman gaat het bij 5G vooral om het brede aantal toepassingen dat mobiel beschikbaar komt met de technologie.

Zo verwees Hoving bijvoorbeeld naar zelfrijdende auto’s die pas de weg op kunnen wanneer het probleem van latency verholpen is. “Als dit probleem niet is opgelost dan kunnen we niet verder,” zo waarschuwde hij.
Ook blikte hij terug op de afgelopen jaren waarin een ‘spaghetti’ aan core-netwerken is ontstaan omdat destijds niet goed is gekeken naar toekomstige ontwikkelingen. Doordat veel mobiele providers beursgenoteerd zijn, werd er volgens hem te veel gekeken naar de korte termijn. Een precieze definitie van 5G kon Hoving niet geven.
KPN begon in mei met het aanbieden van 4G+, een onderdeel van LTE-A, in zeven Nederlandse steden. In september vorig jaar startte het bedrijf voor het eerst met het activeren van 4G+. Dat gebeurde destijds in Den Haag. Met LTE-A kunnen in theorie met de huidige smartphones snelheden worden behaald van 225 Mbps (down).

“3G halfbakken oplossing”
Wel verwacht hij dat 4G in combinatie met WiFi de komende jaren de groei in mobiele data zullen faciliteren, waarna wordt overgegaan op 5G. “We moeten eerst vereenvoudigen wat we nu hebben, omdat het nu nog te ingewikkeld is. Dat geldt voor onze kernnetwerken en onze IT-infrastructuur.” Verder noemde Hoving 3G vanuit technologisch perspectief een ‘halfbakken oplossing’ als incrementele opvolger van het spraak-georiënteerde 2G.
In Nederland hebben KPN en Vodafone hun 4G-netwerken al uitgerold terwijl T-Mobile hier dit jaar klaar mee zal zijn. Tele2 volgt naar eigen zeggen in de loop van volgend jaar. Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van 4G-netwerken is in één jaar tijd meer dan vervijfvoudigd, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van het Telecompaper Consumer Panel.
In februari 2015 maakte 21 procent van alle Nederlanders gebruik van 4G-netwerken, tegenover vier procent in februari 2014. 4G-connectiviteit is via de tablet nog niet zo ver doorgedrongen. Vijf procent van de Nederlanders heeft de mogelijkheid via een 4G-verbinding op internet te komen. Er waren eind maart circa 4,3 miljoen Nederlanders met een 4G-abonnement.

Bron: Telecompaper

Naar boven