iOS 10 installeren op iPhone en iPad: zo bereid je je optimaal voor

ios-10-logo

Het lange wachten is bijna voorbij: vanavond gaat Apple iOS 10 beschikbaar stellen, naar verwachting rond 19:00 uur. iOS 10 is de moeite waard, want het bevat veel grote en kleine verbeteringen die het werken met je iPhone en iPad net iets makkelijker maken. In dit artikel lees je hoe je je nu al kunt voorbereiden op iOS 10, zodat je straks meteen kunt updaten. We vertellen het uitgebreid in deze installatiegids.

 1. Controleer of jouw iDevice in aanmerking komt

De update is geschikt voor iedereen met een iPhone 5 en nieuwer. Dat betekent dat iOS 10 te installeren is op de volgende apparaten:

 1. iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus
 2. iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s
 3. iPhone SE
 4. iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
 5. iPad mini (tweede, derde en vierde generatie)
 6. iPad Pro (12,9 en 9,7 inch)
 7. iPod touch (zesde generatie)

Deze toestellen krijgen geen update meer:

 • iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1, iPod touch 5G

Standaard is iOS 10 al aanwezig op de volgende apparaten:

 • iPhone 7 / iPhone 7 Plus (verkrijgbaar vanaf 16 september)

De iPhone 4s wordt dit jaar voor het eerst niet meer ondersteund en blijft steken op iOS 9. Ook zijn er veel iPad-modellen waarvoor iOS 10 niet beschikbaar komt.

Bij de oudere toestellen die wél ondersteund worden, zoals de iPhone 5 en iPad mini 2, is het slim om even te wachten. In voorgaande jaren werden oudere toestellen aanvankelijk erg traag door de update, waardoor veel mensen eieren voor hun geld kozen en teruggingen naar een vorige iOS-versie. Dit heet downgraden en is maar korte tijd mogelijk. Vlak na het verschijnen van iOS 10 kun je nog terug naar iOS 9.3.5.

Daarom het advies: wacht bij oudere toestellen eerst even af wat de algemene ervaringen zijn, want updaten naar iOS 10 kan altijd nog. Ook is het handig om vooraf te kijken of de apps die jij gebruikt al goed werken of eventueel een update gekregen hebben.

 1. Installeer de nieuwste iTunes-versie

Je hoeft natuurlijk niet via de desktop te downloaden, want je kunt tegenwoordig heel makkelijk over-the-air de update uit te voeren. Maar kies je voor installatie via een desktopcomputer (aanbevolen), dan gaat er over het algemeen vrij weinig mis. Bereid je nu alvast voor door iTunes bij te werken.

 1. Maak een back-up

Natuurlijk maak je al elke dag backups via iCloud of op de desktop via iTunes. Wil je je optimaal voorbereiden op iOS 10, maak dan alvast een goede back-up. Tijdens de update kan niet veel mis gaan, maar mocht je toch met een vastloper komen te zitten, dan ben je in ieder geval niet je recente foto’s en berichtjes kwijt. Je kunt een back-up ook handmatig starten via Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie.

 1. Maak alvast opslagruimte vrij

iPhone opslag-gebruikiOS 10 heeft minder opslagruimte nodig dan iOS 9, maar het is wel handig alvast te controleren of er voldoende vrije ruimte is. Voor iOS 9 had je minimaal 1,3 GB vrije ruimte nodig, dus voor iOS 10 zal het waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Wie het zeker wil weten zorgt voor minimaal 1,5 GB vrije ruimte.

Controleer dit via Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Via Beheer opslag kun je ook zien welke apps veel ruimte in beslag nemen. Verwijder video’s die je toch niet meer gaat bekijken, ruim beluisterde podcasts op en verplaats foto’s naar een online opslagdienst.

 1. Werk alle apps alvast bij

Heel wat ontwikkelaars gaan inspelen op iOS 10 en gaan updates van hun apps uitbrengen. Wees alvast voorbereid en zorg dat je alle apps hebt bijgewerkt. Dat scheelt straks tijd als je de update naar iOS 10 moet uitvoeren. Op iCulture zul je de komende weken regelmatig lezen over appontwikkelaars die leuke extra’s voor iOS 10 gepland hebben. De app-updates bevatten vaak verbeteringen voor iOS 10, zodat je straks meteen beschikt over de nieuwste functies.

Ook kan het zijn dat sommige apps nog niet goed werken onder iOS 10. De komende dagen kun je dan ook heel wat app-updates verwachten van ontwikkelaars, die nog snel hun apps hebben aangepast voor iOS 10, zodat je zeker weet dat alles straks goed werkt. Die update kun je meestal nu al installeren, ook als je nu nog op iOS 9 zit.

 1. Haal de bezem door je appcollectie

In de stilte voor de storm, is het een mooi moment om eens te kijken welke apps je kunt opruimen. Door iOS 10 wordt opnieuw weer een aantal apps overbodig. Check of je echt drie verschillende e-mailapps, meerdere notitieapps of meerdere fotofilterapps nodig hebt.

 1. Ruim je iCloud-account op

Sinds iOS 8 maken je iPhone en iPad meer gebruik van iCloud. Niet alleen voor backups, maar ook voor het synchroniseren van data tussen apparaten, het opslaan van foto’s en het uitwisselen van grote e-mailbijlagen. Zorg daarom dat je iCloud-account is opgeruimd. Gooi oude backup-bestanden weg. Ga naar Instellingen > iCloud > Opslag om te zien hoeveel ruimte er nog vrij is. Standaard krijg je 5GB opslag, maar je kunt dit uitbreiden naar bijvoorbeeld 50 of 200GB. Je kunt ook kijken of je bij gratis opslagdiensten zoals Dropbox of Google Foto’s een groot deel van je documenten en foto’s kunt parkeren.

 1. Zorg dat je je Apple ID-wachtwoord en pincode weet en schakel tweestapsverificatie in

Beveiliging is een van de speerpunten van Apple, maar het werkt alleen als jij weet hoe je gebruik maakt van alle mogelijkheden. Log je altijd in met Touch ID en ben je langzamerhand je pincode vergeten, dan is het slim om nu alvast diep na te denken wat ook alweer je pincode was. Weet je het echt niet meer, dan heb je helaas een probleem. De pincode is namelijk niet op één of andere manier te achterhalen (tenzij je het ergens hebt opgeschreven, maar dat raden we af). Je hebt de pincode nodig om na het installeren van iOS 10 weer toegang te krijgen tot je telefoon.

Voor het wachtwoord van je Apple ID is er nog wel hoop, als je deze niet meer herinnert. Misschien heb je het wachtwoord opgeschreven in een wachtwoorden-app zoals 1Password. Je kunt ook aan de hand van de eerder ingevoerde beveiligingsvragen je wachtwoord opvragen en resetten. Hiervoor ga je naar de pagina iforgot.apple.com. Je hebt het wachtwoord van je Apple ID nodig om na de installatie van iOS 10 al je gegevens weer terug te zetten.

Nu je toch bezig bent: als je tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie nog niet hebt ingeschakeld, is deze rustige periode voordat het iOS 10-circus losbarst ideaal om het nu te doen. Dankzij tweestapsverificatie ben je beter beschermd tegen diefstal van je Apple ID en wachtwoord. Om wijzigingen in je account aan te brengen heb je de unieke code nodig, die naar jouw vertrouwde toestel wordt gestuurd. Een dief moet dan niet alleen beschikken over jouw inloggegevens, maar ook fysiek toegang hebben tot jouw iPhone of iPad. Apple’s nieuwste maatregel is tweefactorauthenticatie, dat nog meer veiligheid biedt.

 1. Installeer iOS 10

Je hebt backups gemaakt, je apps klaargestoomd en de laatste versie van iTunes geïnstalleerd? Dan ben je helemaal voorbereid. Als het eenmaal zover is, kun je iOS 10 installeren op twee verschillende manieren.

iOS 10 installeren over-the-air
Het is nu nog te vroeg, maar zodra iOS 10 beschikbaar komt, neem je de volgende stappen:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
 2. Je ziet nu de melding dat er een update beschikbaar is. Tik op de installatielink en accepteer de voorwaarden.
 3. Hoera: iOS 10 staat op je toestel geïnstalleerd!

Zit je op een nog oudere versie van iOS, dan moet je mogelijk eerst naar iOS 9 updaten. Krijg je geen update te zien? Probeer het later nog eens, of gebruik onderstaande update-methode via iTunes.
iOS 10 installeren via iTunes

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op de Mac of Windows-pc.
 2. Druk op je iOS-apparaat in het overzicht bovenin bij je bibliotheek.
 3. Druk op Zoeken naar update. Je krijgt de volgende stappen in iTunes uitgelegd.
 4. Beschik je nog niet over de nieuwste versie van iTunes die nodig is voor de update? Klik bovenin in de optiebalk op het eerste tabblad en klik ‘Check for updates’. Je wordt nu begeleid in de installatie van de nieuwste versie van iTunes.
 5. Herhaal in de nieuwste versie van iTunes stap 2 en 3.
 6. Er is nog een andere manier om iOS 10 vanuit iTunes te installeren: door je iPhone, iPad of iPod te herstellen. Dit houdt in dat je met een volledig schone iPhone of iPad begint. Had je de afgelopen tijd veel last van vastlopers of crashende apps en hielp het niet om je iDevice te rebooten, dan kan het een idee zijn om alles te wissen en niet een oude backup terug te zetten. Je moet dan wel al je apps opnieuw downloaden en al je accounts opnieuw instellen. Je herstelt als volgt naar iOS 10:

Herstellen via iTunes
Krijg je geen update te zien, dan kun je het iOS 10-updatebestand ook downloaden via deze site. Vervolgens herstel je je iPhone of iPad volgens onderstaande stappen.

 1. Sluit de iPhone of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op computer of Mac.
 2. Druk op het betreffende iOS-apparaat in het overzicht bovenin bij je bibliotheek.
 3. Druk op Herstel.
 4. Als het toestel is hersteld, kan je vanuit iTunes aangeven welke onderdelen je opnieuw wil synchroniseren met het toestel. Je kan daarbij handmatig apps, muziek, foto’s, video’s en meer selecteren.

Golden Master installeren
Voordat de definitieve versie van iOS 10 voor iedereen beschikbaar komt, leverde Apple nog een Golden Master van iOS 10. Deze Golden Master is vaak identiek aan de uiteindelijke release.

De Golden Master is beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke betatesters. Deze kun je direct vanaf je toestel downloaden via Instellingen > Algemeen > Software-update, mits je aangemeld bent bij het betaprogramma of als ontwikkelaar. Je kunt je via de betawebsite aanmelden als betatester en vanaf daar de Golden Master van iOS 10 downloaden.

Heb je de Golden Master al geïnstalleerd, dan ontvang je op 13 september waarschijnlijk geen updatemelding. De definitieve versie van iOS 10 is waarschijnlijk gelijk aan deze Golden Master.

Help, ik zie geen iOS 10-update!

Waarschijnlijk heb je de Golden Master van iOS 10 of eerdere beta’s van iOS 10 geïnstalleerd. Je krijgt dan geen over-the-air update van iOS 10 aangeboden. Je moet updaten naar iTunes of eerst downgraden naar iOS 9.x om te kunnen updaten. Bij een Golden Master is het vaak niet vereist om dit te doen, omdat de updates qua functies nagenoeg identiek is aan de publieke versie.

Bron: iCulture

Naar boven