iPhone 7: What’s new?

iphones-kleuren

Apple heeft woensdagavond in San Francisco de iPhone 7 en iPhone 7 Plus officieel aangekondigd. Het nieuwe toestel is verkrijgbaar in twee modellen met 4,7- en 5,5-inch scherm en in meerdere kleuren. Het design van de nieuwe iPhones zal grotendeels hetzelfde blijven, maar binnenin zit behoorlijk wat vernieuwing. Vooral wat de camera betreft heeft Apple flink uitgepakt. In dit artikel lees je alles wat er nieuw is aan de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus.

iPhone 7 aangekondigd
Veel informatie over de iPhone 7 lekte al uit, voorafgaand aan het evenement. Apple gaat meer onderscheid aanbrengen tussen de 4,7-inch iPhone 7 en de grotere 5,5-inch iPhone 7 Plus. De dubbele camera brengt allerlei nieuwe functies met zich mee, zoals betere foto’s onder slechte lichtomstandigheden. Het nieuwe toestel is nog steeds gemaakt van aluminium, met op de achterkant duidelijk zichtbaar het Apple-logo. De antennestrepen lopen voortaan minder prominent op de achterkant.

De iPhone heeft nieuwe camera’s, is waterbestendig en beschikt over stereo-speakers. Ook heeft het toestel een langere batterijduur.

Kleuren
Qua kleuren kun je dit jaar in ieder geval kiezen voor twee nieuwe donkere kleuren: zwart (mat) en gitzwart (glimmend, Jet Black). Het glimmende zwart is te danken aan een speciaal productieproces en het toestel is zodanig ontworpen dat je de antennelijnen bijna niet meer ziet. Apple laat op de website wel weten dat de glans door het gebruik minder kan worden, waardoor de behuizing wat doffer wordt. Als je dit wilt voorkomen, raadt Apple een hoesje aan. Daarnaast komt er een matzwarte versie met glimmend logo. De andere kleuren zijn rosegoud, goud, zilver, maar niet spacegrijs.

Nieuwe homeknop en waterbestendig
Het design van de iPhone 7 lijkt qua design erg op de vorige modellen. Het grootste verschil is aan de achterkant zichtbaar: de antennestrepen zijn beter weggewerkt. Apple heeft een nieuwe homeknop ontwikkeld, zoals al eerder was uitgelekt. Deze knop kun je niet meer indrukken, maar geeft feedback via trillingen. Dit is vergelijkbaar met Force Touch op de MacBooks. Het is mogelijk door een nieuwe generatie Taptic Engine (die we kennen van de Apple Watch). De iPhone 7 is bovendien IP67-gecertificeerd, wat inhoudt dat het toestel water- en stofbestendig is.

Geen 3,5mm-aansluiting meer
Apple heeft stereospeakers in de iPhone 7 en 7 Plus gestopt met verbeterde dynamische range. Zoals verwacht heeft Apple de 3,5mm koptelefoonaansluiting afgeschaft. Je zult voortaan muziek moeten luisteren met Lightning-oordopjes of een draadloze Bluetooth-headset. Apple gaat EarPods met Lightning-aansluiting meeleveren bij de iPhone 7. Op het podium lieten ze ook oordopjes van JBL zien, die al werken met Lightning-aansluiting. Verder zouden er onderhand 900 miljoen Lightning-accessoires in omloop zijn, maar het kan zijn dat Apple daarbij de Lightning-oplaadkabels meetelt. Apple levert een gratis verloopstukje voor bestaande 3,5mm oordopjes mee, die je ook voor €9 in de Apple Store kunt aanschaffen.

Draadloze AirPods
Toevallig kondigde Sony vandaag ook nog nieuwe draadloze oordopjes met nekband aan, waarvan het duurste model $150 kost. Dat is ook het prijspeil van de nieuwe draadloze AirPods. Dit zijn draadloze oordopjes die met een stokje uit je oor steken. Ze gaan €179 kosten en zijn vanaf eind oktober te koop in Nederland.

Dubbele camera alleen op iPhone 7 Plus
Vanaf de iPhone 7 gaan de 4,7-inch en 5,5-inch uitvoering meer van elkaar verschillen. Beide toestellen krijgen een verbeterde 12-megapixel camera.

We beginnen bij de 4,7-inch iPhone 7. Deze heeft een grotere lens gekregen, die aan de achterkant nog meer uitsteekt. De nieuw ontwikkelde 12-megapixelcamera heeft een nieuwe IPS (Image Signal Processor) in, die nog betere fotokwaliteit levert in slechts 25 milliseconde. Volgens marketingtopman Phil Schiller kun je het beschouwen als een supercomputer voor je camera. De frontcamera is nu 7 megapixel (voorheen 5) voor betere selfies en beschikt bovendien over automatische beeldstabilisatie. De nieuwe flitser zorgt voor vijftig procent meer lichtopbrengst.

De iPhone 7 Plus is voorzien van een dubbele camera, waarmee je nog betere foto’s kunt maken. Het gaat om een groothoek- en telefotolens, waarmee je onder andere beter kunt zoomen. Beide camera’s zijn 12-megapixel. Via een knop op het scherm kun je wisselen tussen de groothoeklens en door twee keer te tappen activeer je de telefoto-lens. Optisch zoomen kan tot 2x, softwarematig zoomen tot 10x.

De bokeh-functie waarmee je een diepte-effect kunt creëren komt pas later beschikbaar als een aparte update voor bezitters van de iPhone 7 Plus. Dit toestel krijgt een nieuwe instelling ‘portret’ voor het diepte-effect: gezichten zijn dan haarscherp en de achtergrond is vaag.

Instapmodel is 32GB
Apple laat je bij de iPhone 7 kiezen uit 32GB, 128GB en 256GB opslag. Daarmee vervalt voor het eerst de karige opslagmogelijkheid van 16GB. Bij de iPhone 7 Plus is het werkgeheugen (RAM) waarschijnlijk ook uitgebreid tot 3GB, maar daar heeft Apple niets over gezegd. Het betekent dat multitasking en zware grafische toepassingen soepeler lopen, maar de uitbreiding was waarschijnlijk ook nodig om te zorgen dat de dubbele camera voldoende rekenkracht heeft om meerdere foto’s te combineren.

De iPhone 7 beschikt over een nieuwe processor, de A10 Fusion. Deze is voorzien van betere graphics dankzij een 6-core grafische chip. Het energieverbruik is daarbij sterk verminderd: slechts 2/3e van de A9. De iPhone 7 en 7 Plus hebben de langste batterijduur ooit.

Verkrijgbaarheid
De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zullen vanaf 16 september verkrijgbaar zijn in de eerste groep landen. Nederland en België zitten bij de eerste groep landen! Als je als eerste de iPhone 7 in handen wil hebben, dan kun je op 9 september om 9:00 uur je pre-order plaatsen. Het is dus niet meer nodig om naar Duitsland of Frankrijk te gaan.

De prijs blijft hetzelfde als de iPhone 6s en is vanaf $649 (€769) te koop. De Jet Black-kleur is alleen verkrijgbaar bij de twee duurste modellen met 128GB en 256GB. Alle uitvoeringen en bijbehorende prijzen vind je op de website van Apple.

Samenvatting event in 2 minuten
Apple maakte zelf een filmpje met de toepasselijke titel ‘Don’t blink’ waarin alle aankondigingen van woensdagavond in iets minder dan 2 minuten de revue passeren.

Benieuwd naar hoe de nieuwe iPhone eruit ziet? Bekijk hier het filmpje.

Bron: iCulture

Naar boven