Dit moet je weten over de afschaffing van roamingkosten

roaming-europa

Vanaf 15 juni hoef je niet meer extra te betalen voor het gebruik van je smartphone in het buitenland. Binnen de EU worden de roamingkosten afgeschaft, al zijn er zaken waar je op moet letten.

Afschaffing van roamingkosten: dit doen providers
Ga je dit jaar buiten Nederland op vakantie, maar blijf je binnen de EU, dan kun je gewoon internetten, bellen en sms’en zoals je van thuis gewend bent. Zonder na afloop geconfronteerd te worden met hoge (buitenbundel) kosten. Zo’n tien jaar geleden had de Europese Commissie al plannen om roamingkosten te schrappen, maar uiteindelijk heeft volledige afschaffing tot nu geduurd.

Sommige providers schrappen nu al de roamingkosten
Providers zijn officieel verplicht om de roamingkosten vanaf 15 juni te schrappen, maar sommigen stoppen daar 1 juni al mee. Zo kunnen klanten van Vodafone en KPN nu al hun bel-, sms- en databundel zonder bijkomende kosten binnen de EU gebruiken. Daarbuiten is het mogelijk om een extra (wereld)bundel in te schakelen om de kosten te drukken. Een beperking is dat KPN-klanten jaarlijks maximaal 60 dagen binnen de EU mogen roamen, iets wat Vodafone overigens niet expliciet benoemt.

Per 1 juni 2017 hanteert ook Yes Telecom geen aparte tarieven meer voor bellen, internetten en sms’en in de EU. Dit betekent dat wanneer je in de EU belt, gebruik kunt maken van internet of sms’en en dezelfde tarieven gelden als voor het nationale abonnement. Vanaf 1 juni is gebeld worden in de EU voor alle Yes spraak abonnementen gratis.

T-Mobile stopt vanaf 13 juni met het doorberekenen van roamingkosten aan klanten. Bij het begin dit jaar gelanceerde Unlimited-abonnement waren de kosten voor buitenlandgebruik al geschrapt. Wel hanteert T-Mobile voor Unlimited een datalimiet van 10GB per maand in het buitenland. Tele2 stopt per 8 juni met het doorberekenen van roamingkosten en Telfort doet dat een weekje later (15 juni).

Voor andere providers geldt dat ze op of voor 15 juni geen extra kosten meer mogen rekenen. Dat betekent dat je eigen (nationale) bundel dus gewoon binnen de EU is te gebruiken.

Heeft u vragen over ‘Roam like at home’ of over uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op via 0499-74 40 16 of mail naar mobiel@benkgroep.nl

Bron: Androidplanet

Naar boven