Vaste telefoniemarkt groeit, VoIP-lijnen naar 5,5 miljoen

voip

In het derde kwartaal van 2015 groeide het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland met 10.000 lijnen naar bijna 6,3 miljoen op 30 september. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper.

De totale markt is licht gegroeid in het derde kwartaal doordat het aantal digitale telefoonlijnen steeg met 0,9 procent. Dat was voldoende om een daling van 5,5 procent bij PSTN en van 2,4 procent van WLR (Wholesale Line Rental) te compenseren.

Het aantal digitale telefoonlijnen groeide naar bijna 5,5 miljoen aan het eind van Q3, vooral door 0,5 procent kwartaalgroei bij DSL-VoIP en 5,9 procent groei voor VoIP via glasvezel. Er zijn nu meer dan 2 miljoen DSL-VoIP-aansluitingen en meer dan 750.000 glasvezel VoIP-lijnen. Tegelijkertijd daalde VoIP via kabel met 0,2 procent naar iets meer dan 2,6 miljoen aansluitingen.

VoIP via glasvezel en DSL groeit door de verkoop van triple play-pakketten door met name KPN en zijn merken en Vodafone. KPN heeft nog steeds veel ruimte om dit te verkopen aan zijn DSL-breedbandklanten, omdat 31 procent daarvan nog geen VoIP heeft.

VoIP via kabel heeft een verzadigingspunt bereikt. Nadat in 2014 ongeveer 85 procent van de klanten van kabelbreedband ook VoIP af nam, is zowel het aantal klanten als de penetratie van VoIP gedaald. Dat laatste komt mede door een blijvende groei van het aantal kabelbreedbandklanten.

Een soortgelijk verzadigingseffect wordt verwacht voor glasvezel in de eerste helft van 2016, terwijl er bij DSL pas in 2018 een verzadigingspunt zal worden bereikt. Voor de hele vaste telefoniemarkt verwacht Telecompaper een gemiddelde groei per jaar van 0,3 procent per jaar voor de periode 2015 tot en met 2019.

Omzet vaste telefonie 306 mln euro
Het kwartaalrapport bevat ook een inschatting van de omzet uit vaste telefonie voor de massamarkt (consumenten en SOHO). Voor het derde kwartaal is die omzet 306 miljoen euro, stabiel vergeleken met het tweede kwartaal. Dit getal omvat omzet verkregen uit lijnhuur voor vaste telefonie en gebruik via PSTN/ISDN/CPS/WLR  of managed VoIP via kabel-, DSL- en/of glasvezelnetwerken. Over the top VoIP-diensten zoals Skype en omzet uit installatie- en verzendkosten, alsmede verkoop van toestellen of randapparatuur worden niet meegenomen.

Bron: Telecompaper

Naar boven